Peter Olausson (1971-) är en svensk skeptiker, författare, datalingvistiker och webbtekniker uppvuxen på Tjörn på svenska Västkusten. Peter Olausson är mest känd som personen bakom bloggen faktoider som han startade 2003 om faktoider dvs faktaliknande fakta. På nätet och i nätforum använder han pseudonymen ”Hexmaster”.

Kritik mot Peter Olausson

Olausson är starkt politiskt engagerad i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildnings arbete (VoF.se) att ”rätta” vad som föreningen anser är sant och falskt i diverse samhällsfrågor vilket kritiker menar förmörkat Olausson omdöme när han har ambitionen att skriva om fakta och historia. Han har till exempel varit engagerad i bedömningen om vad som är fake news och därför samarbetat med den mindre nogräknade viralgranskaren (en fiktiv tjänst) på reklam- och tunnelbanetidningen Metro.

Olausson har särskilt ett personligt ont öga till nättidningen NewsVoice som han tillägnat energi åt att försöka skapa ett negativt rykte kring. Det har skett både genom att skriva på webben och samarbeta med viralgranskaren på Metro. Försöker att misskreditera tidningen har dock istället skapat frågetecken kring Olaussons omdömesförmåga.

När Olausson använder sin nätidentitet Hexmaster på VoF:s forum kommer en annan sida fram hos denne författare. VoF:s forum är känt för sitt ofta extremt icketoleranta förhållningssätt till oliktyckande.

Kritik: Avhoppare: Vetenskap och Folkbildning har ”enorma interna problem”

Faktoider

Peter Olausson påbörjade sitt arbete att samla på faktoider tidigt och år 2003 skapade han bloggen Faktoider, ett begrepp som kan jämföras ”klintbergare”.

Olaussons böcker på temat faktoider som har givits ut är:

  • ”Faktoider försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar” (2008 )
  • ”Fler faktoider: fler försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar” (2009)
  • ”Är det verkligen sant?” (2009)
  • ”Strutsen gjemmer ikke hodet i sanden” (2010)
  • ”Nya ord med historia” (2010)
  • ”Tredje rikets myter” (2011)
  • ”Blindspår” (2012)
  • ”1914 – Vägen till första världskriget” (2014)

Läs mer om Faktoider

Peter Olausson medverkade 2009 i radioserien Mytjägarna som sändes i åtta avsnitt, vilka fokuserade på myter, folkliga missförstånd och naturligtvis faktoider. Serien sändes i repris 2012.

Peter Olausson har under flera år varit styrelsemedlem i föreningen Vetenskap och Folkbildning och han är 2016 vice ordförande. Han är sedan 2012 främst aktiv som styrelseledamot i föreningens Göteborgssektion och sedan 2015 leder han arbetet som ordförande.

Externa länkar

faktoider.nu
faktoider.blogspot.com

SvD: Recension av Faktoider. Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningarDetta har kanske nästan hänt