Filip Sjöström, 1 maj 2021. Foto: Newsvoice.se

Filip Sjöström, 1 maj 2021. Foto: Newsvoice.se

Filip Simon Sjöström var under coronakrisen med och startade Frihetsrörelsen tillsammans med Max Winter. Frihetsrörelsen arrangerade flera demonstrationer mot de restriktioner som regeringen införde till följd av covid 19.

Bakgrund

Filip Sjöström föddes 30 mars 1990 i Åkersberga i Österåkers kommun.

Han är utbildad ekonom vid Stockholms universitet och har läst fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska högskolan. Efter studierna fortsatte Sjöström som entreprenör inom alternativhälsa och har suttit som ordförande i hälsoföreningen Nordic Nutrition Council.

I SVT-dokumentären ”Rörelsen” från 2023 uppger Filip själv att han tidigare också arbetat som

fastighetsmäklare.

Filip medverkade även i tv-programmet Idol 2017 där han gick vidare till slutaudition, men åkte ut ur tävlingen efter gruppmomentet.

Tusenmannamarschen

Den 6:e mars avgick demonstrationen Tusenmannamarschen från Medborgarplatsen i Stockholm. I samband med detta blev Sjöström först med att bötfällas genom den nya så kallade pandemilagen. Länsstyrelsen förelade honom vid vite om 20 000 kronor, något som Sjöström överklagade.

I november 2021 meddelade Sjöström att han lämnar Frihetsrörelsen på grund av att han ”inte ensam kan förknippas med något som är så stort och omfattande”. Max Winter tog sedan över ledarrollen för rörelsen.

Konflikt med Max Winter

Det framgår i SVT-dokumentären ”Rörelsen” att det plötsliga avhoppet som ledare för Frihetsrörelsen och även Max Winters senare beslut att lägga ner Frihetsrörelsen bottnar i en konflikt mellan de två parterna.

Kritik

Per Shapiro framför i sin podcast Folkets Radio viss kritik mot Filip Sjöström och Max Winters ledarskap, kommunikation samt val av symboler då han menar att det öppnar upp för enkla angrepp från massmedia.