Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) är en skeptikerförening som bildades 1982. Den utgör en svensk gren av den internationella nyateistiska skeptikerrörelsen och är i Sverige systerorganisation med Förbundet Humanisterna. VoF beskriver sitt syfte med att den vill främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat genom opinionsbildning.

VoF:s opinionsbildande mission enligt www.vof.se lyder bla:

”Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.”

Under senare år (sedan 2010) har majoriteten av sakkunniga akademiker hoppat av. [1] Medelåldern har sjunkit betänkligt och dess huvudsakliga aktiviteter består i olika former av spektakulära event av en ungdomlig karaktär.

Framträdande medlemmar är enligt Vof.se professorn i filosofi Sven-Ove Hansson  [2] (ordf. 1982–1988), professorn i molekylär cellbiologi Dan Larhammar (ordf. 1998–2004), Jesper Jerkert [3] (ordf. 2004–2008), samt astronauten och docenten i partikelfysik Christer Fuglesang, som gjorde sig allmänt känd i föreningen i samband med intagandet av en homeoptaisk sömnmedicin under Almedalsveckan 2011.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning ger ut tidskriften Folkvett och anordnar föredrag som behandlar ämnen relaterade till främst naturvetenskap och vad föreningen anser är pseudovetenskap.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning hade 2010 enligt VoF.se mer än 2 600 medlemmar.

Utmärkelsen/antipriset Årets förvillare

Sedan 1987 delar föreningen VoF ut ett nedsättande antipris kallat Årets Förvillare.

Kritik mot VoF

En motreaktion mot föreningens benägenhet att allt som oftast tilldela enskilda ”alternativare” priset Årets förvillare är hemsidan ”Årets förvillare” som sedan 2010 delar ut ett pris med samma namn. Första pristagare 2010 var Sven-Ove Hansson som grundade Föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Polisanmälda styrelsemedlemmar och tingsrättsförhandlingar

En tidigare ansvarig utgivare  för VoF: s forum och tillika fd ordförande i VoF Jesper Jerkert drogs 2010 till Tingsrätten stämd för förtal. Domstolsförhandlingarna bestod av två förhandlingar varav en skedde 2015. Parterna förlikades då.

Jesper Jerkert  polisanmäldes även 2015 för förtal av bla dokumentärfilmaren Börje Peratt. Anmälan av Jesper Jerkert för organiserat näthat, olaga hot, uppvigling, stalking och fridsbrott

En tidigare ordförande i VoF:s styrelse dömdes 2012 i Solna Tingsrätt för sexuellt ofredande av två barn.

En annan styrelsemedlem i VoF polisanmäldes 2012 för förtal. Åklagaren lade ned fallet.

Hemsidan vetenskap-folkbildning.nu syftar till att kritisera föreningen Vetenskap och Folkbildning samt att hålla ett öga på föreningens aktiviteter.

Wikipediaguerillan

VoF driver Sveriges version av wikipediaguerillan som punktbevakar ca 500 artiklar på Wikipedia och där för en politisk och ideologisk historierevisionism. Avsikten är inte fakta och kunskapsspridning enligt kritiker utan propaganda och även personförföljelse.

Länkar

[1] VoF:avhopparen professor Germund Hesslow (Lund), öppna brev till VoF: Vetenskap och folkbildning har trampat klaveret

[2] Börje Peratt: Sven Ove Hansson KTH bakom VoF och årets förvillare

Hemsida

www.vof.se