Person som använder nätet för att ofta anonymt och under nickname trakassera andra namngivna personer. Man använder då alla nätets möjligheter, forum, mail, instagram, bloggar och intrång på andras wikipediasidor, hemsidor, forum och bloggar.

Nättroll kan vara en anonym eller flera anonyma där avsikten är att sprida desinformation och orsaka förvirring.

En ambition med näthat kan vara ryktesdestruering, d v s att förstöra en persons rykte och ta heder och ära av en enskild individ, näthat.

Angreppen kan juridiskt rubriceras under kränkningar, förtal, olaga hot, stalking och fridsbrott.

Göteborgskravallerna
Ett uppmärksammat exempel på kränkningar och förtal är det som utlöste Göteborgskravallerna 2012. [Referens 1]
Kravallerna riktade sig då mot en misstänkt som visade sig vara fel person. I näthuliganismen ingår även att orsaka förvirring kring vem som sprider rykten vilket gör utredningsläget osäkert.

Åtgärder mot näthuliganism
Utsatta för näthat har länge varit mer eller mindre chanslösa. [Referens 2] Särskilt när det gäller att försvara sig mot anonyma.
Februari 2013 uppstod i Sverige en näthatsdebatt som ledde till flera initiativ och upprop.

Kritiken som kom fram var att juridiken inte hängt med och att det inte fanns resurser att ta sig an anmälningar mot näthat. Analyser presenterades och förslag till åtgärder lades fram. [Extern länk].

Organiserad näthuliganism
Näthuliganismen kan organisera flera personer som har till avsikt att rikta in sig på person eller grupp.

En pseudovetenskaplig ”skeptikergrupp” med rötter i den internationella ”Secular Humanism” (i Sverige ”Humanisterna”) skolas i näthuliganism och uppmanar sina följare till massangrepp. Den som var med och startade gruppen CSICOP, hoppade av och anklagade dem för intolerans och pseudoskepticism.

I Sverige organiseras näthuliganism kanske främst inom Vetenskap och Folkbildning i samverkan med Humanisterna. De representerar antihumanismen.

Exempel på deras metoder är angreppen på det engelska mediet Terry Evans. Dessa attacker omfattade inte bara trakasserier på nätet, utan också bevakning och förstörelse av wikipediasidan om Terry, massangrepp på hans Facebooksida och upplägg av en särskild facebooksida ”Terry Evans ovänner”.

Terry Evans Ovänner

Klicka för förstoring

Antihumanisternas och pseudoskeptikernas försåtliga retorik och argumentationstaktik avslöjas i Skeptikerskolan.se.[Referens 3 och 4]

REFERENSER

  1. Upploppsstämning i Göteborg efter rykten på nätet DN 2012-12-18
  2. Näthat kan anmälas direkt SvD 2013-02-27
  3. Gesus, fallbeskrivning
  4. Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten
  5. Gesus den anonyme näthataren – Souley
  6. Näthuliganens ”vänner”

Länkar