Börje Peratt, född 23 augusti 1949 (död 21 december 2021) i Stockholm, bosatt i Enebyberg, är en svensk filmskapare, författare, kompositör, bildmakare och pedagog. Karriären inleddes på Sveriges Radio, han kom sedan till Sveriges Television, startade eget bolag och har gjort dokumentär och TV-serier. Han har också producerat musikal, långfilm och även publicerat böcker på psykologiska teman.

Biografi

Börje Peratt föddes i Enskede församling i Stockholm och växte upp i förorten Bagarmossen. Familjenamnet Persson ändrades 1978 till Peratt då han gifte sig med Ritva Räty och de slog ihop sina namn till Peratt. Har två söner som både är verksamma inom media och design.

Livskompassen

Kom 1971 på en idé till en Livskompass[2] (Livskompassen Vetapedia) som ledde till pedagogiska spel distribuerade av Liber Läromedel (Bilda Regering 1973[3], Spara Energi 1974[4]). Han utvecklade sedan ett ”Livskompassbaserat lärande”. Principen för pedagogiken byggde på en psykologisk uppdelning av logik i en rationell vänster sida och känslor i en emotionell höger sida, en teori som sedan bekräftades med hjärnforskningen på höger och vänster hjärnhalva för vilket Roger Sperry fick nobelpriset 1981.

Mental tränare och Coach

Antog titeln mental coach i början av 1980-talet då begreppet endast användes av gymnastiklärare vid amerikanska college. Har bl a arbetat med AIK A-lag i elit, ungdom och juniorallsvenska. Hammarby i allsvenska hockey och med Svenska fotbollförbundets elitdomare.

Steg 3 tränare i fotboll och sedan 2014 UEFA A-Diplom.

Utbildar i ledarskap i kurser organiserade av branschorganisation.

Samarbete med folkrörelser

Utvecklat idén om Livskompassen i olika projekt och i skarpa lägen med uppdrag inom arbetsmiljö[30] och lagidrotter på elitnivå[31][32]. Har haft ett mångårigt samarbete med idrotts- och folkrörelser och har på uppdrag av Riksidrottsförbundet[33] producerat information mot Doping. Drivit kampanjen En Rökfri Generation på uppdrag av stiftelsen A Non Smoking Generation[34]. Utbildar[35][36] i och skriver om ledarskap[37]och prestationsförmåga[38].
Boken Coacha Unga med Livskompassen har inspirerat unga att bilda förening [6].

Lärare

Börje Peratt arbetade 1973-78 som konst- och speciallärare på en nystartad skola i Hjulsta under ledning av rektor Tage Nodemalm. Skolan karaktäriserades av pionjäranda och uppmärksammades i media för sin mångfaldspedagogik[5]. Konstämnet gav möjligheter till pedagogiska experiment[6][7]. Det ledde till studiecirkelliknande träffar först baserade på Gustav Jonssons ”Det sociala arvet” och sedan med fria kulturella möten[8].

Arbete som lärare i mångkulturella områden innebar att tillsammans med elever gestalta deras erfarenheter. En sådan handlade om hur en ung tjej försvann som visade sig vara en bortlovad brud. Dock var det alldeles för känsligt och locket lades på.

Lärare och elever besökte teatrar och diskuterade dess uppsättningar efteråt. Modellen gav senare grunden för Föreningen Kulturnätet [1] som har producerat musikaler och filmer tillsammans med ungdomar från hela Sverige[9].

Konstnär

1974 gjordes tavlan ”Rökning – miljöförstörelse”, ett linoleumsnitt som Stockholms skoldirektion köpte in och som trycktes upp till en antirökkampanj. Affischen fanns även utställd på Moderna Museet i Stockholm och spreds internationellt. Det blev början på mediaaktiviteter kring tobakens verkningar som också diskuterats internationellt (Borpe Peratt).[2]

Musikal och kompositör

Kom in vid Dramatiska Institutet 1974 och hade då skrivit dansmusikalen ”Resa i Tiden” om en invandrad familj från mellanöstern. Musikalen sattes upp med elever från Statens Dansskola. Uppsättningar på Stockholms kulturhus och ungdomsgården i Rinkeby fick stöd av Rädda Barnen 1975.

Ytterligare musikaler är ”Bandet”- en rockmusikal från 1983 (Libris ) och ”Den Fagre”[10] som sattes upp som konsert 2004.

Teater

Teatermonologen ”Kaninen och rovdjuret” uruppfördes av Ernst-Hugo Järegård 1978. Röda Korset i samverkan med svensk skola tog initiativ till en antimobbningkampanj[11][12] byggd på en studiehandledning till ”Kaninen och rovdjuret” baserad på Livskompassen som här fick sina första arketyper.

Radioproducent

Samma år antog Sveriges Radio ett programförslag vilket ledde till frilansuppdrag och en radiokarriär med uppmärksammade inslag[13] [14][15][16] vikariat som producent och ställföreträdande redaktionschef på Ungdomsredaktionen[17]. Förslaget om en Rinkebyfestival fick stort genomslag och inspirerade till nya musikgrupper i Rinkeby Tensta som fick chansen att uppträda på Rinkeby torg. Det blev flera program i P3 och ungdomsradion.

TV-producent och filmare

Börje Peratt debuterade som regissör på TV i ”Häftig fredag” 1979. Har skrivit och producerat långfilm, ett flertal kortfilmer, dokumentären och TV-serier som Pep Talk[19]Skattjakten [20] och Fisketur[21] Ett livsmål har varit filmprojektet Trägudars land[22] som är baserat på Jan Fridegårds böcker. 1999 gjordes Barnet från havet[23][24] huvudsakligen inspelad i Fotevikens museum[25]. 2002 producerades en dramadokumentär om Fridegård[26][27] som sändes i Sveriges Television. Ännu har ingen långfilm gjorts på trilogin.

BP gjorde 2001 den prisbelönta kortfilmen, ”Bella & Real”, på temat ”bortlovad brud” i så kallade hederskulturer. 2010 gjordes den som långfilm Bella & Real the Movie. Trailer Youtube. Det kontroversiella ämnet har skildrats i flera artiklar [3] [28].

Dokumentären ”Guide kärleken till en häst”, hade premiär Alla hjärtans dag 2015 och 24 maj 2016 var det premiär för långfilmsdokumentären om Erik Enby, ”Läkaren som vägrade ge upp”. Recension av Kersti Wistrand.

Samhällsvisionär

Arbetet med långfilmen Bella & Real omvandlades till ett projekt ”Fred Börjar Hemma” där långfilmen Bella & Real och boken Coacha Unga med Livskompassen ingick. Detta projekt har med stöd från Folke Bernadotteakademin kunnat visas och diskuteras på skolor och i andra sammanhang [4] [5] [29].

Journalist, debattör och bloggare

I samband med att BP tog strid mot antihumanismen och näthatet i samhället valde han en strategi där alla mediakunskaper kom till pass och lade upp ett stort antal bloggar. BP alla sina projekt och bloggar sammanställda under Börje Peratt-Välkommen till min mediala värd.

Börje Peratt blev 2011 ordförande i den då nybildade föreningen Humanism och Kunskap. (Vetapedia)

En uppgift var att råda bot på antihumanisternas förföljelser och näthat vilket har medfört ett stort antal artiklar och intervjuer en är ”Börje Peratt: Näthuliganismen missbrukar yttrandefriheten.” (2012)

Film och TV-program i urval

Priser och utmärkelser

 • Bella och Real – Golden Paladin[39][40] PREMIO PALADINO D’ORO 2001
 • Bella och Real – PREMIO SUPER PALADINO D’ORO 2003
 • Bella och Real – Publikens pris ”Premio Giuria Giovani” 12 nov 2001
 • Fisketur TV-serie. Tilldelades HEDERSSTATYN av Svenska Sportfiskeförbundet för insatsen som producent 1989.
 • Stoppa Langningen – reklamfilmen: ”Köp inte ut sprit till ungdom”. Ingick i första priset för årets samhällsinformationskampanj utdelat av Marknadsförbundet 1980.

Radio i urval

 • 1978 Gräset Gror, radiomusikal i Sveriges Radio med Anita Wall som uppläsare. All musik nykomponerad av olika musikgrupper och kompositörer.
 • 1978 RinkebyfestivalenUngdomsredaktionen Sveriges Radio med Jerry Williams som dragplåster på Rinkeby torg. Inspirerade till nya musikgrupper i området Hjulsta, Tensta och Rinkeby som fick framträda i två entimmesprogram. Det blev starten på en mångårig festivaltradition i Rinkeby.
 • 1978 Ljudteknik och musik. Om det nya sättet att skapa musik med bland annat Michael B. Tretow som skapade ABBA soundet.
 • 1978 Rapport från en Attachéportfölj. Dramadokumentär om en säljares liv. Med Klas Bergling.

Musik i urval

Pjäser i urval

Forskning

Om ”Medvetandets uppkomst” är ett mångårigt forskningsprojekt som mynnar ut i en trilogi böcker.

Psykologiska och vetenskapliga skrifter av Börje Peratt, i urval

Utbildning i urval

 • 1998 Fil Mag i pedagogik. Stockholms Universitet
 • 1997 Fil Kand i psykologi. Stockholms Universitet
 • 1975 Producent. Dramatiska Institutet
 • 1996 Steg 3 tränare i fotboll. Svenska Fotbollförbundet

Referenser

 1. ^ Persson + Räty. En anekdot i sammanhanget: Det fanns tre Börje Persson i Sveriges Radiokoncernen. Och förväxlingsrisken var stor. När Börje Persson ändrat till Peratt satte han in det som en nyhet i personaltidningen Antennen (hösten 1978). Kommande nummer innehöll två kraftfulla dementier.
 2. ^ Peratt, Börje. ”Perattdifferentialen, en brobyggande teori”,C-uppsats, 1998. Stockholms Universitet, Psykologiska Institutionen
 3. ^ Spelkonstruktör, Peratt, Börje ”Bilda Regering” (Spelet som får dig att förstå demokratins spelregler) År 1973. Artnr 47-02613-8, Liber Läromedel
 4. ^ Spelkonstruktör: Peratt, Börje ”Spara Energi” (Spelet som får dig att förstå energiomloppet i ett modernt samhälle) År 1974. Artnr 47-02788-6, Liber Läromedel
 5. ^ Dagens Nyheter, Birgitta Nyblom, Vardag i Skolan (Del 2 sid 33), 25 okt 1973
 6. ^ Dagens Nyheter Nord Väst. Evelyn Pesikan ”Konstlektioner i Hjulsta skolan. Eleverna gör egen kortfilm”, 8 mars 1979
 7. ^ Dagens Nyheter Nord Ost. Evelyn Pesikan ”Resultat av Hjulstaelevers Konstlektioner: Kortfilm mot knark”, 15 mars 1979
 8. ^ Dagens Nyheter Nord Väst, Bo Westmar, ”Hjulsta skolan: Här är schacket fritt valt arbete” (sid 20), 11 april 1974
 9. ^ Impuls (Vuxenskolans tidning), Studiecirkeln. Hetty Rooth, ”Dröm och frihet”, Tema scenplats, 2006
 10. ^ Nya Åland – Kultur, Patrik Dahlbom, ”Nordisk mytologi för gospelkör”, 19 maj 2004
 11. ^ Skövde Nyheter, ”Prinsessan Christina i Skaraborg: Nu jobbar hon mot mobbing!” 6 okt 1979
 12. ^ Skövde Nyheter Falköping. Leif Waltersson ”RK-aktion mot mobbning. Humanitet kräver övning”, 6 okt 1979
 13. ^ Röster i Radio, ”Tintomara i Pick Up”, nr 2 1978
 14. ^ Dagens Nyheter, Cecilia Steen-Johansson, ”Marknadsföring inte bara reklam”, 18 dec 1978
 15. ^ Resumé, ”Program om Reklam”, 15 nov 1978
 16. ^ Daniel Levin, ”Bert Karlsson – Oraklet i Skara”, Bokförlaget DN, 2004
 17. ^ VI, i veckan. Foto: Kenneth Thorén. ”Radio: Ungdomsredaktionen tillbaka i P3”, 22 sept 1977
 18. ^ Järva Nyheter, Annika Sundfeldt-Ahlefelt, ”Rinkebys svar på Gärdesfestivalen”, 14 juni 1978
 19. ^ Expressen, Steffo Thörnqvist, Express-TV: ”Kvällens glada överraskning var ungdomsmagasinet ”Pep Talk”, som håller en perfekt ton-lagom lekfull, lagom informativ. Avsnittet handlade om ishockey och gav en bättre bild av svensk ungdomshockey än en hel säsongs ’Sportspeglar'”, 1985
 20. ^ Skattjakten TV serie http://smdb.kb.se/catalog/id/001399125
 21. ^ Röster i Radio TV – Natur i TV, Börje Peratt, ”Visst nappar det i Sommarlov” nr 29, 19-25 juli 1991
 22. ^ Lokaltidningen Mitt I, Enrikö Szurkos, ”I Jan Fridegårds fotspår”, 2002
 23. ^ Göteborgsposten, Lars Söderström, ”ASA-film – När Trägudars Land spelas in på vinst och förlust”, juni 1999
 24. ^ Smålandsposten, Sophie Kerstell, ”Filmad Fridegårdstrilogi ska visa våra nordiska rötter”, juni 1999
 25. ^ Skånska Dagbladet, Anders Hansson, ”I Foteviken fann han Trägudars Land”, juni 1999
 26. ^ UNT (Uppsala Nya Tidning), Peo Österholm, ”Film om Jan Fridegård får premiär i Uppsala”, 24 januari 2002
 27. ^ UNT (Uppsala Nya Tidning), Susanne Sigroth-Lambe, ”Dokumentär om Fridegård”, 7 mars 2002
 28. ^ Newsmill, Börje Peratt. ”Jag fick kämpa i 25 för att få berätta sanningen om hederskulturen” 2010-11-22
 29. ^ Hela Hälsingland, Sofia Rohlin, ”Filmpremiär till Bollnäs” 15 jan 2010
 30. ^ Meddelandet (Arbetarskyddsnämndens tidning), B. Nenzén, ”Massage och samtal lindrade nackbesvär”, nr 3 1990
 31. ^ Hammarbyiten (Hammarby IF´s föreningstidning), Hasse Gänger, ”Peratts pedagogik gick hem” nr 2,9 1995
 32. ^ Expressen, Sport, Mattias Carlsson, ”Psykolog* har löst gåtan AIK”, 28 jan 1998.
  *Peratt har aldrig titulerat sig psykolog utan enbart Coach, alternativt idrottspedagog
 33. ^ Sveriges Riksidrottsförbunds Motionsråd. Manus AV-produktion, Börje Peratt. ”Alla vill Idrotta – Idéprogram för Motionsidrotten”, 1986
 34. ^ Young – En Rökfri Generation. Ungdomstidning, video mm. Redaktionschef Börje Peratt. Medarbetare Beatrice Johansson, Ritva Peratt mfl. 8 nr under 1987-1988
 35. ^ TYA-Nytt. Ledarsidan VD Bill Rehn, ”Åt vilket håll pekar din livskompass”, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) nr 4 2006.
 36. ^ TYA-Nytt, Michael Hancock, ”Kamrat och Chef – Mental doping gör gruppledare trygga”, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA), nr 4 2006.
 37. ^ Peratt, B. (2005) ”Livskompassen för gruppledare”. Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) Visam AB
 38. ^ Sport för Alla (Officiell förbundstidning), Lena Andersson ”Älska dig själv – och vinn”, nr 2 Maj 1999
 39. ^ La Gazzetta dello Sport, Sign r.s. ”Premio Paladino dÓro al Palermo” 13 nov 2001
 40. ^ La Republica. ”Il Cinema in Campo”, 13 nov 2001

Externa länkar