SPELHISTORIA. Att spela, tävla och slå vad verkar vara en del av människans natur. Genom historien har spel varit en del av vår kultur. Arkeologer har funnit bevis på att människan ägnade sig åt spel redan över 2 000 år sen. Det är troligen så att vår lust att tävla och mäta oss mot varandra är äldre än så.

Spelhistoria: det kinesiska brädspelet Wei Qi, (kallas igo i Japan och baduk i Korea. Foto: Herman Hiddema. Licens: CC BY-SA 3.0, Wiki commons

Det kinesiska brädspelet Wei Qi, (igo i Japan och baduk i Korea. Foto: Herman Hiddema. Licens: CC BY-SA 3.0

Många spel som vi spelar idag har sina rötter i gamla kulturer som det antika Kina och Rom. Genom årtusendena har utvecklingen gått långsamt och det är bara de senaste decennierna som den tekniska utvecklingen av spel genomgått en slags revolution.

Klassiska spel online

Där människan tidigare spelade enkla tärningspel vid lägerelden spelar vi idag spel online med avancerad grafik. Det är internets intågande som gjort att vi idag kan spela på helt nya sätt. Många föredrar idag att spela just online. Möjligheterna är oändliga och det går till och med att spela på live casino mot en riktig dealer. Även om utvecklingen av vårt spelande har gått i rask takt de senaste decennierna så spelas fortfarande spel med en lång historia. Ett exempel är Keno, ett slags lotterispel där man ska välja ut ett till tjugo nummer av sjuttio. Det dras sen tjugo nummer och förhoppningsvis blir det samma nummer som du själv har valt.

Detta spel har fått sitt namn från franskans quine men kommer ursprungligen från Kina, såsom många andra spel. Ett annat spel som många gärna spelar online är schack. Detta klassiska strategispel har sina rötter i Indien. Spelet spreds sen sakta ut över världen och är idag ett av våra mest spelade brädspel. Reglerna i sig kan verka enkla men det krävs övning och även viss talang för att kunna bli riktigt bra. Den som vill spela schack online eller mot en dator kan räkna med att förlora då det är ett tag sen våra datorer blev tillräckligt avancerade för att kunna kontinuerligt vinna i schack.

Svensk spelhistoria

Även i Sverige har det gjorts tidiga fynd som vittnar om spel. Det rör sig om tärningar av fårben som dateras tillbaka till cirka 200 år efter Kristus. Skriftliga bevis för att det förekom spel vitt och brett i samhället finns daterade till 1200-talet. När det skulle anställas en ny präst i Småland var det viktigt att det inte fick vara en dobblare, alltså en person som ägnade sig åt spel. Under tidig medeltid nådde också kortspel fram till Sverige, någonting som snabbt blev populärt bland folket.

Spelhistoria har genom tiderna haft olika lagstiftningar som har reglerat spelandet. Många makthavare, så som kyrkan och kungligheter såg spelandet som ett hot, medan andra såg folkets behov av spel som en möjlighet att dra in pengar till statskassan. Med tiden utvecklades en rad olika brädspel, de flesta med inspiration från resten av Europa dit spelen förts av handelsresande från Kina.

Ett av våra äldsta brädspel är backgammon. Tidiga versioner av backgammon spelades redan ett par tusen år före Kristus i Mesopotamien. Det var ett på den tiden mäktigt rike med en väl utvecklad kultur. Spelet har sen dess genomgått en del förändringar men det har existerat i sin nuvarande form sen 1600-talet. Även detta spel har dragits med i den tekniska revolution som dragit över spelmarknaden de senaste två decennierna. Det är idag möjligt att spela backgammon online eller off-line genom att ladda ner viss programvara.

Spelhistoria: Ett av våra äldsta brädspel är backgammon. Foto: Steve Buissinne. Licens: Pixabay.com

Backgammon. Foto: Steve Buissinne. Licens: Pixabay.com

Spelhistoria: Med blicken mot framtiden

Det har nu gått ett par årtionden sen internet och spel online gjorde sin entré i våra liv. Så om vi blickar framåt, vad kommer vi då att få se för utveckling inom spel? Många riktar nu sina blickar mot ny teknik som virtual reality och augmented reality. Den sistnämnda har redan slagit igenom i form av världssuccén Pokémon Go, ett mobilspel som blev stort för några år sen. Augmented reality bygger på en kombination av riktig verklighet och en skapad verklighet, såsom i Pokémon Go, där du ser och kan fånga Pokémon-figurer i den miljö du befinner dig. Något trögare verkar det gå för virtual reality. Den här tekniken dök upp redan i slutet av det förra seklet och spåddes att gå en ljus framtid till mötes. Dock har genomslaget inte kommit än även om tekniken så klart används redan.

Så det återstår att se om vi kommer att få ser mer av augmented reality eller om virtual reality snart kommer att få det genombrott många väntar på.

Extern skribent