Smarta enheter behöver skyddas. Foto: Bence Boros. Licens: Unsplash.com

Smarta enheter behöver skyddas. Foto: Bence Boros. Licens: Unsplash.com

Hur kul är det inte att använda alla nya smarta teknikprylar som kommer som på ett löpande band? Enheter som Google Home eller Amazon Echo har skapat en hysteri vad gäller smarta enheter i hemmet, en trend som fler och fler hakar på. Dessa enheter förenklar en stor del av våra upptagna liv, något som uppskattas hos många av deras användare.

Att använda dessa enheter visar att man hänger med i svängen, samt att man har förstått att dessa enheter kan vara väldigt användbara om man använder dom på rätt sätt. Det finns dock en hel del säkerhetsrisker som kommer med dessa enheter, men frågan är, vilka då?

Säkerhetsrisker med smarta enheter i hemmet

Det finns en hel del säkerhetsrisker med dessa smarta enheter, det måste man vara beredd på. Det finns även en hel del olika saker att hålla reda på, men nedan går vi igenom några av de största och vanligaste anledningarna till att förövare får tag i din personliga information.

  1. Om man har ett ouppdaterat eller svagt lösenord så är det väldigt enkelt för hackare att ta kontroll över din enhet, vilket kan sluta i katastrof för dig eller någon i ditt hem. Om dom får kontroll över din enhet så kan dom t.ex. enkelt dirigera dig till ett annat inloggningsformulär där dom sedan får kontroll över alla dina personliga uppgifter.
  2. Om man inte har uppdaterat programvaran i sin enhet till den nyaste versionen så kan det finnas gamla säkerhetbrister som går att uttnyttja. Här drar hackare nytta av gamla och ouppdaterade system, vilket kan leda till att dom får kontroll över din enhet, och i förlängningen dina personliga uppgifter, vilket som sagt kan leda till katastrof.

Hur du kan skydda dina smarta enheter

Som tur är så är det ganska enkelt att skydda sig mot intrång i dessa enheter. Det finns dock några saker man måste tänka på, nedan listar vi de viktigaste punkterna för att förhindra intrång.

  1. Använd unika lösenord till alla enheter du använder.
  2. Sätt ett nytt lösenord på ditt Wi-Fi, samt skapa ett gästnätverk för dina nära och kära.
  3. Uppdatera alltid till den senaste programvaran.

Att använda unika lösenord kan låta som en självklarhet, men är något som de flesta faktiskt glömmer eller förbiser. Om någon av dina inloggningsuppgifter någon gång blir hackad, eller på något sätt läcker ut, då får dessa hackare tillgång till alla dina inloggningar på de sidor där du använder samma lösenord, vilket absolut inte är optimalt. Se till att du alltid sätter unika och slumpmässiga lösenord till dina konton, det ska helt enkelt aldrig kunna gå att lista ut vad det är.

En av de viktigaste delarna för att se till att säkerheten är på topp är att sätta ett nytt lösenord på ditt Wi-Fi. Att använda samma lösenord som man får vid leverans (om routern ens har något lösenord från början) kan betyda säkerhetsrisker. Se till att generera ett nytt och slumpmässigt lösenord som absolut inte går att gissa sig till. Skapa sedan ett gästnätverk som dina nära och kära kan använda. På det viset så får du ingen onödig exponering av ditt privata nätverk, t.ex. ifall någon i din närhet skulle bli av med sin enhet eller liknande.

Se alltid till att använda den senaste versionen av programvaran. Uppdateringen sker ofta automatiskt, men kräver att man godkänner det. Många tenderar att skjuta fram detta, vilket leder till att man använder gamla versioner som kan ha bristfällig säkerhet. Se alltid till att uppdatera till senaste programvaran direkt när den blir tillgänglig.

Det är viktigt att skydda sig på nätet, oavsett vilken typ av enhet man använder. Om man använder en VPN så får man ett grundläggande skydd, samt att man även får en viss sorts anonymitet på köpet. Använd någon av alla de VPN download-möjligheter som finns för att skaffa detta grundläggande skydd – https://nordvpn.com/sv/download/.

Slutsats

Att skydda sig på nätet är viktigt, inte minst när det gäller alla dessa nya teknologiska uppfinningar som hela tiden kommer ut på marknaden. Hackare hittar hela tiden nya sätt att komma åt dina apparater och personliga uppgifter, men det är faktiskt ganska lätt att skydda sig om man vet vad man ska leta efter, samt göra.

Efter att ha läst den här artikeln så har du en bra grund för att kunna vara säker på att dina smarta enheter i hemmet är säkra, samt att du får hålla din privata och personliga information för dig själv. Se till att hålla dig uppdaterad på den senaste information som finns tillgänglig för att hela tiden behålla din integritet på internet.

Extern skribent

Relaterat