VPN på din mobiltelefon. Foto: Petter Lagson. Licens: Unsplash.com

VPN på din mobiltelefon. Foto: Petter Lagson. Licens: Unsplash.com

I takt med att teknologin utvecklas så tillkommer det nya appar som på ett löpande band. Spel, digitala kokböcker och musikappar, detta är bara några exempel av alla de möjliga appar som skapas för varje dag som går. Det är oundvikligt att några av dessa appar kommer att vara oärliga och skadliga, men hur gör man för att skydda sig mot dessa?

Det finns mycket man måste hålla reda på, men om man vet vad man ska leta efter så kan man känna sig säker när man laddar ner appar. Nedan listar vi några av de parametrar man bör hålla koll på.

 1. Se om du ser samma ikon flera gånger. När du söker på en app i Google Play Store så kommer du först att se de ikoner som är kopplade till det som du söker på. Om du ser samma ikon flera gånger, då är det ett varningstecken för att någon av dessa aktörer är bedragare.
  Undantaget är om den andra ikonen tillhör samma företag, t.ex. som en professionell version eller liknande.
 2. Se hur många gånger appen har laddats ner. Det första man kollar när man laddar ner en ny app är hur många gånger den har laddats ner, eller hur? Om du ska ladda ner en app som du vet att miljoner människor använder, men den bara har blivit nedladdad 25,000 gånger i Play Store, då vet du att du är fel ute. Håll utkik efter vilken app som har mest nedladdningar, det är förmodligen den rätta.
  Förra året lyckades dock bedragare att lura över en miljon människor att ladda ner en fejkad version av Whatsapp, men det är oerhört ovanligt att fejkade appar ens når i närheten av den siffran.
 3. Läs recensioner från användare. Om appen inte är den äkta varan så kommer den med största sannolikhet inte ha så många positiva, genuina recensioner från sina användare. Många fejkade appar har dock även fejkade recensioner, något som är ganska enkelt att upptäcka.
  Tycker du att recensionen ser fejkad ut? Då är det med största sannolikhet det också. Många fejkade recensioner tenderar att vara överdrivet positiva, vilket är värt att hålla ett öga på.
 4. Läs beskrivningen. En beskrivning för en bra app är oftast ganska välskriven och välutvecklad. De som erbjuder tjänsten har garanterat lagt ner mycket tid på att få den text man först utsätts för så bra som möjligt.
  Skulle det vara så att beskrivningen känns dåligt skriven, eller att det känns som att den är översatt med hjälp av t.ex. Google Translate, då är det med största sannolikhet en bluff.

Undvik falska Android-appar

Teknologin utvecklas ständigt, och det kommer hela tiden nya säkerhetshot man måste skydda sig mot. De flesta använder mobila enheter i dagens samhälle, men har ingen aning om hur man skyddar sig.

Det finns massvis med olika säkerhetshot att hålla reda på, men i den här artikeln kan vi tyvärr endast ta upp de hot man ställs inför när man ska ladda ner och installera appar.

Om man dock ska göra en enda sak, då borde man installera en VPN, och då gärna satsa på the best VPN in the game så att säga. Ett VPN ger ett grundläggande skydd mot intrång, samt ser till att all kommunikation är krypterad och anonym. Det är både enkelt att installera, samt nästintill gratis att köpa, så det finns egentligen inget bra argument för att inte skaffa en VPN.

Vill du läsa mer om hur du skyddar dig online så finns det många olika källor att hämta information ifrån. Se till att du skaffar den information du behöver för att alltid hålla dig säker på internet, oavsett om du använder en dator eller mobila enheter.

Slutsatser

Det är lätt att bara vilja trycka vidare när man laddar ner och installerar appar, man vill helt enkelt att det ska gå så snabbt som möjligt. Detta kan dock skapa stora problem om man inte är försiktig.

Om man laddar ner och installerar fel app så kan det betyda katastrof. Man kan förlora sina personliga uppgifter, kreditkortsinformation och mycket mer. Det är dock väldigt lätt att undvika om man vet vad man ska leta efter, samt är på humör att faktiskt implementera sin kunskap.

Om man följer ovanstående tips så har man dock en väldigt bra grund för vad man ska leta efter när man kollar på nya appar. Nu är det upp till dig att faktiskt använda dessa tips nästa gång du ska ladda ner en app. Det rekommenderas starkt att man gör det, lycka till!

Extern skribent