LIVSSTIL. Smycken är en självklar del av vår historia. Både män och kvinnor har sedan urminnes tider burit både halsband och ringar, men vilket syfte har dessa smycken haft? I den här artikeln ska vi titta närmare på smyckets historia. Vilka smyckesmaterial har använts genom vår mänskliga historia? Var har de tidigaste fynden av smycken gjorts? Och framför allt – vad kan dessa arkeologiska fynd berätta om människan i dag? Vi ger dig en inblick i smyckekonstens spännande historia som handlar lika mycket om män som om kvinnor.

Arkeologiska fynd

Arkeologiska fynd visar att människan använt smycken under en väldigt lång tid. Faktum är att de allra äldsta fynden av smycken är hela 40 000 år gamla. De tidigaste fynden som man gjort är halsband av olika material, och några av de äldsta halsbanden är tillverkade av snäckor. Och visst är det fascinerande att se att människan valt att smycka sig under så lång tid. Även idag är ju snäckor ett populärt material i halsband, armband och örhängen. Det som gör smyckeshistorien så intressant är kopplingen just mellan dåtid och nutid. För faktum är att smycken har använts – och fortsätter att användas – av människor över hela världen. Från Afrika till Sverige, så har smycken alltid fungerat som en symbol, och de är i högsta grad en del av vårt kulturarv.

Tidlösa symboler vanliga i smyckets historia

Att smycken är någonting tidlöst kan någon man se på till exempel VALMANO, en smyckesbutik på nätet. Där kan du se smycken i många olika utföranden, som till exempel halsband av både roséguld och silver. Även om modet så klart har förändrats genom åren, så skildras modets historia även genom nutida design. Då som nu bär kvinnor till exempel både långa och korta halsband. I dag kan halsbanden smyckas med berlocker, vilket vi även kan se på historiska målningar. Så oavsett om det gäller material eller utförande så fungerar smycken som en länk mellan nutid och dåtid, och kan lära oss mycket om etnologi. Den som studerar nutida smycken kan alltså lära sig en hel del om historien, och vår kunskap utvecklas ständigt.

Örhängen och armband har en given plats i smyckets historia

Ett annat smycke som har en lång historia är örhänget. Smycket fästs på örsnibben, och även piercing har faktiskt förekommit sedan urminnes tider. Andra former av örhängen är modeller som hängs på örat med ett clip. De första historiska fynden av örhängen har gjorts i Mellanöstern, och dessa smycken tros vara runt 6000 år gamla. Det sägs att trenden att pierca öronen fick fart i Amerika under 1960-talet – en trend som alltså håller i sig. Den piercingpistol som numera används lanserades under 1970 talet, men numera är det inte bara öronen som piercas: Ingen har väl missat de piercade näsorna? Under 1990-talet blev det även trendigt att sätta en piercingring i navlen.

Även armbanden har en väldigt lång historia. De tidigaste fynden härstammar från det gamla Egypten. Det var självfallet de rika kungarna och samhällets högt uppsatta som bar detta vackra smycke. Vanligast var att männen bar armband, men det fanns även ett fåtal rika kvinnor som också bar smycket om handleden. I Assyrien bars armband också tidigt. Det handlade då om både klassiska armband och sådana som sitter lite längre upp på underarmen. Även i Persien användes armband för att förmedla status och en hög rang. Med andra ord har smycken alltid använts som ett sätt att uppnå anseende. Förflyttar vi oss till det antika Grekland ser vi att smycket även bars här. Bland romarna förekom ofta armband föreställande ormar.

Kopparsmycken 7000 år

I Österrike gjordes ett sensationellt fynd år 2012. Här hittades nämligen kopparsmycken som uppskattas vara över 7000 år gamla. De unika smyckena hittades i en grav – och man tror att kvinnan som ligger begravd själv arbetade som smyckesarbetare. Hon ska ha arbetat med olika typer av finmetaller, och de kopparsmycken som hittades i graven var oerhört välbehållna. Den historieintresserade kan beskåda fynden som numera visas på Museum of Ancient History. Något som dessutom förundrade historikerna var faktumet att det var en kvinna som arbetat som smyckessmed. Tidigare hade man nämligen trott att enbart män var verksamma med tillverkning av smycken.

Glimrande pärlor

Ett smyckematerial som däremot är relativt nutida är pärlor. Odlade pärlor tros nämligen bara ha använts i ungefär hundra år. I dag finns det pärlor i allt från gnistrande vitt till rosa via mjuk krämfärg. En stor fördel med pärlor är att materialet, trots sin mjukhet, är väldigt svårt att krossa. Livslängden på äkta pärlor är därför väldigt lång. Många pärlsmycken kan faktiskt hålla i över 100 år. Det som avgör hur mycket en pärla är värd är framförallt dess storlek och form. Även pärlans lyster inverkar på värdet. Pärlor används numera i allt från halsband till armband och örhängen.

Sammanfattning: smyckenas historia fascinerar

Smyckets historia är lång och spännande. Historiska fynd sträcker sig tusentals år tillbaka. Dessa visar på vilket sätt smycken har tillverkats och av vilka material. Även om smycken också präglas av mode och trender, finns det flera likheter mellan antika smycken och de armband, örhängen och halsband som vi bär än i dag. Den som vill lära sig mer om människans historia kan alltså göra det genom att studera forntida smycken.

Extern skribent