Modetjej med smycken. Licens: Elements.envato.com

Modetjej med smycken. Foto: Valuavitaly. Licens: Elements.envato.com

LIVSSTIL. Vi människor har utvecklat flera tekniker för att dölja den nakenheten vi kom till världen med eller att dekorera våra kroppar enligt tidernas växlande estetiska ideal.

Kläder förstås, som skyddande plagg, en andra hud och praktisk företeelse mot världens gissel som kyla, solbränna, stickiga växter och väderlek, men även som socialt, yrkesmässigt eller lekfullt uttryck för en egen personlighet och tillhörighet.

Ett mer dekorativt ändamål följer smycken, som också har haft mera praktiska skäl i sin funktion att hålla fast saker och ting, som knappar, spännen och diadem, men vars uppgift oftast är att synas och berätta något om bäraren.

Smyckens material och egenskaper

Smycken har burits av människor sedan urtiden och spelar än idag en betydande roll inom de mest olika sammanhang världen över. Smycken lånar sina färger från hela paletten och uppträder i närmast gränslösa skepnader.

De kan tillverkas av ädelmetaller, ädelstenar, järn, pärlor, glas, plast, trä och annat växtmaterial, men även av djurmaterial som ben, horn, päls eller fjäll. Det finns till och med smycken som är gjorda av växande gräs eller levande skalbaggar, som är dekorerade och fästa med en kedja i kläderna eller runt halsen och sakta vandrar runt på bäraren.

Utöver själva fysiska manifestationen tillskrivs smycken även inneboende egenskaper som spegling av bärarens sociala status, finansiella möjligheter, civilstånd, religiösa övertygelse och härstamning. Men också en rent personlig symbolik i form av konserverade minnen, bekräftad vänskap, givna löften, magiska krafter, som beskyddande talisman eller som rent uttryck en personlig stil. Även som kapitalplacering är smycken populära, eftersom värdet av till exempel guld eller silver i anses vara bland de minst utsatta för konjunkturens svängningar.

Vägen till ett nytt smycke

Smycken kan inhandlas hos bland annat juveleraren runt hörnet, urmakaren på backen, livsmedelsaffären, varuhuset eller på nätet. En fördel med fysiska butiker är att man kan ta och titta på smycket direkt, medan ett köp på nätet underlättas av recensioner och svar på frågor som användare har ställt till handlare och tidigare kunder. Även urvalet på nätet brukar ofta vara större än sortimentet i en specialaffär för smycken eller ett varuhus.

Ett stort urval av smycken

Om du funderar över att skaffa ett nytt smycke till dig själv eller någon annan kan du gå in på Valmano och utforska ett brett sortiment. När du har surfat dig fram till en accessoar som du faller för, kan du läsa mer om dess egenskaper i produktinformationen. Här hittar du en noggrann lista över materialsammansättning, ytbehandling, optik och färg, samt smyckets mått och vikt. Du får även specifik information om smyckets enstaka beståndsdelar som pärlor eller ädelstenar, t ex typ, färg, form och diameter. I fliken bredvid kan du få värdefulla skötselråd för att hålla smycket i ett bra skick. Har du sedan bestämt dig för ett exemplar, kan du lägga det i varukorgen och sedan betala med kreditkort, Klarna, Amazon Pay, Paypal eller Trustly, så levereras smycket till dig via DHL eller Postnord.

Sammanfattning

Smycken har alltid varit en viktig del av människans icke-verbala kommunikation. Accessoarer som passar ens personliga stil kan man köpa smidigt på nätet.