Naomi Wolf. Foto: David Shankbone

Naomi Wolf, 2008. Foto: David Shankbone. Licens: CC BY-SA 3.0

Naomi Wolf (född 12 november 1962) är en amerikansk liberal feministisk författare och journalist.

Efter sin första bok The Beauty Myth (1991), blev hon en ledande taleskvinna för det som har beskrivits som den tredje vågen i den feministiska rörelsen. Feminister inklusive Gloria Steinem och Betty Friedan berömde arbetet. På 1990-talet var hon politisk rådgivare för Bill Clinton och Al Gores presidentkampanjer. Hennes senare böcker inkluderar bästsäljaren The End of America 2007 och Vagina: A New Biography.

Wolfs karriär inom journalistik har inkluderat ämnen som abort och Occupy Wall Street-rörelsen i artiklar för medier som The Nation, The New Republic, The Guardian och The Huffington Post. Under COVID-19-pandemin har Wolf invänt mot lockdown-politiken.

Wolf var inblandad i Bill Clintons återval 1996 och brainstormade med presidentens team om sätt att nå kvinnliga väljare. Hyrd av Dick Morris, ville hon att Morris skulle marknadsföra Clinton som ”The Good Father”, och en beskyddare av ”det amerikanska huset”. Hon träffade honom varannan vecka i nästan ett år, skrev Morris i sin bok om kampanjen, Behind the Oval Office.

Under Al Gores bud på ordförandeskapet i valet 2000 anställdes Wolf för att arbeta som konsult. Wolfs idéer och deltagande i Gore-kampanjen genererade betydande mediatäckning.

Naomi Wolf på nätet

https://drnaomiwolf.com/

https://twitter.com/naomirwolf