På en lista gjord av den amerikanska affärstidskriften Forbes angavs världens mäktigaste personer för år 2018.
Första till och med fjärde plats innehades av statscheferna i bland annat Kina och Tyskland medan den femte platsen kneps av Jeff Bezos, ägare och grundare av näthandelssajten Amazon. Med ett kapital på 128,6 miljarder dollar tillhör Bezos en liten men ytterst mäktig skara av andra framgångsrika politiker, affärsmän och entreprenörer som bland annat Microsofts Bill Gates och Googles Larry Page.
Forbes är inte ensamma om att årligen kartlägga de aktörer som är att räkna med på den internationella arenan. Många är de branschmagasin, tidskrifter och medier som gör egna listor över världens mest framgångsrika.
Informationen är naturligtvis av allmänintresse då det kan vara spännande och nyttigt för den enskilde individen att analysera samtiden, förstå samband och lära sig mer om varför världen ser ut som den gör ur bland annat ett ekonomiskt perspektiv.
Än mer intressant enligt vår uppfattning är dock att inte bara nöja sig med att konstatera vilka som är mäktiga och framgångsrika, utan utreda varför de är det, eller rättare sagt vilka mentala färdigheter som framgångsrika personer delar.
När du står inför en ny utmaning eller ett risktagande i ditt liv kan du låta dig inspireras av andra personer som gått samma eller liknande väg och ta reda på hur de ”lyckats”.
Britten Liv Boeree är ett illustrativt exempel på en person som visat prov på den mentala färdigheten att jonglera flera saker samtidigt som hon skördar framgångar. Förutom att hon spelar poker på hög nivå som en professionell medlem av Team PokerStars håller Boeree regelbundet föreläsningar och anföranden (bland annat prestigefulla TED-talks) inom bland annat vetenskap och matematik.
Den omåttligt framgångsrika entreprenören och äventyraren Richard Branson är för allmänheten känd för bland annat flygbolaget Virgin Atlantic och för att äga sin alldeles egna paradisö vid namn Necker Island.
Branson har lyckats bygga en enorm förmögenhet genom att göra det han älskar; ”du kommer att tillbringa en stor del av ditt liv med att arbeta men om du gör något du är intresserad av och har en passion för kommer du att fortsätta även när du stöter på motgångar (och det kommer bli tufft)”, ska Branson, som bland annat är en hängiven kite surf-entusiast, ha uttalat.
Förmågan att inte enbart fokusera på pengar och prestige utan på att, banalt som det låter, ha kul är därför ytterligare en mental färdighet som kan vara väl värd att utveckla om du vill lyckas.
Apple-grundaren Steve Jobs satt inte enbart själv på ett imponerande intellekt utan såg till att han omgav sig med andra högst intelligenta och begåvade personer som kunde upphöja hans tänkande, expertis och kunskap. Jobs såväl briljerade i som värdesatte att tänka utanför boxen. Han lät sig inspireras av allt från zenbuddhism till kalligrafi och ansåg att de resor han gjort i ungdomen till bland annat ashrams i Indien har hjälpt till att öppna hans sinnen och gjort honom mer kreativ.
I den nyligen utgivna filmen Homecoming på Netflix får tittaren under loppet av två timmar följa superstjärnan Beyoncé förbereda sig för 2018 års mest hypade framträdande – hennes egen konsert på musikfestivalen Coachella i sällskap av en ensemble av över 200 personer. Med skicklig dramaturgi och estetetik förmedlas bilden av en artist med en medfödd talang för sång och dans av sällan skådat slag, men också av en yrkesperson som arbetar extremt hårt och som uppvisar en unik hängivenhet av nästan överjordiskt slag.
I scen efter scen ser vi Beyoncé svettas timme efter timme i dansstudion medan hon repar för sitt livs framträdande. Beyoncés engagemang blir än mer imponerande när vi får höra henne tala om hur svårt det varit för henne att komma i form igen efter födseln av hennes tvillingar med akut kejsarsnitt. Storheten med Homecoming är inte enbart att det är ett episkt musikaliskt verk utan att det tar oss bakom kulisserna och visar att det är blod, svett och tårar som krävs för att bli en världsstjärna och inget mindre.
Extern skribent