Du sköna nya värld (engelsk originaltitel: Brave New World) är en framtidsvision i en roman av Aldous Huxley utgiven 1932. Titeln är ett citat från Shakespeares pjäs Stormen.

Historien utspelar sig i en avlägsen framtid där alla människor är hårt kontrollerade och utan chans till ett fritt liv. Barnen skapas på artificiell väg och anpassas under fosterstadiet genom kemisk påverkan till sin plats i ett kastliknande samhälle. Persontyperna Alfa och Beta får höga och mellanhöga positioner i samhället med ansvar för administration, medan Gamma, Delta och Epsilon ska utföra enkla arbetaruppgifter med begränsade krav på tankeförmåga. Människorna utsätts ständigt för indoktrinering och propaganda, även under sömnen. Huvudpersonerna är Bernard Marx, Helmholtz Watson och vilden som skiljer sig från de andra genom att ha fötts på naturlig väg och hans mor är Linda.

För att hålla människorna drogade till medgörlig nivå tilldelas de dagligen en ranson av soma som alla måste ta.

Verkligheten som inspirationskälla:

Aldous Huxleys halvbroder Julian Huxley hade store visioner om världsregering: – ”Vi ser till att utveckla ett system för en världs lag och en världsordning baserad på transnationell federal regering.”

Julian Huxley tog initiativ till ”The International Humanist and Ethical Union” IHEU bildat 1952 (i Sverige representerat av Förbundet humanisterna). Genom att Huxley också hade bildat UNESCO redan 1945 och var dess generalsekreterare åren 1947-49, fick även skeptikerrörelsen direkt inflytande i FN. Man kan redan här se en agenda som skulle komma att mynna ut i dagens ateistiska naturalister under den felaktiga beteckningen humanister.

Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld” var en skräckvision som motpol till Julians försök att skönmåla sina idéer om världsherravälde. Aldous kanske försökte få halvbrodern att förstå vart hans idéer skulle kunna leda.  Aldous Huxley sa i ett tal på Berkeley Universitetet den 20 mars 1962, strax innan sin död, att ”Brave New World” och Orwells ”1984” inte var enbart fiktiva utan beskrev en plan utformad av eliten för två typer av kontrollerade och förslavade samhällen.

Källor
Huxley, Aldous (2003). Du sköna nya värld. Stockholm: Lind & Co. ISBN 91-89538-58-7
Huxley, Aldous (1964). Framtidens värld. Stockholm: Wahlström & Widstrand