En författare (om kvinnor även författarinna) är en person som skriver texter, såsom romaner, noveller och artiklar. En författare skriver normalt skönlitteratur enligt Svenska Akademiens ordbok; skribenter av annan litteratur – främst inom epik – kallas bland annat skriftställare, journalister och informatörer. Ordet författare gäller numera även för yrket att skriva böcker som noveller, romaner och facklitteratur.

Ola Larsmo, författare:

”Formellt ska man ha gett ut två böcker för att söka till Författarförbundet, vilket är ett bra minimikriterium. Men det är betänkligt att folk i media alltid beskrivs som författare och det ena och det andra, som om det inte var ett riktigt yrke: författare och artist, författare och journalist, författare och lindansare… Antingen är det yrke, som ställer vissa professionella krav på sin utövare, eller så är det inte det.”

Mats Söderlund, ordförande SvFF och författare:

”Det är en klockren samvetsfråga. Du kan kalla dig författare i samma ögonblick som du själv känner att det är sant. Vare sig det inträffar långt före eller långt efter du publiceras i bokform.”

Johanna Ögren, Bokhora.se:

”Det finns tydliga regler för när man får kalla sig författare men jag tycker man kan tänja på två utgivna böcker-regeln. Författare är snarare ett tillstånd än något man kan mäta sig till.”

Ida Jessen, författare:

”Det måste vara en temperamentsfråga. Jag började presentera mig själv som författare först då jag fått Statens Konstfonds treåriga stipendium, åtta år efter debuten. Jag missunnade de som sa det så rättframt efter sin första bok. De måste veta att de skriver bra böcker, tänkte jag.”